29 d’octubre del 2015

ERC rebaixa la tensió i afirma que treballarà per integrar Convergència al COPATE



TORTOSA (Baix Ebre).- El president de la Federació de l’Ebre d’ERC, Albert Salvadó, acompanyat del vicepresident, Francesc Gas, i del vocal de la Federació, Alfons Montserrat, han volgut aclarir aquest dijous alguns temes relacionats amb el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE). Salvadó ha definit aquest organisme com "un instrument de primera magnitud per implementar les polítiques de gestió ambiental i que en un territori com el nostre són de vital importància". També ha recordat que havien estat crítics en com CiU havia pilotat l’anterior legislatura la constitució d’aquest ens, bàsicament perquè degut als seus pactes comarcals amb el PP "li havia mancat la generositat suficient per aglutinar dins el Consorci a les forces més representatives i amb més pes institucional a les Terres de l’Ebre". De fet llavors no van tenir en compte a ERC per entrar al govern del COPATE. Ara, arran de les darreres eleccions municipals s’ha provocat un canvi de majories i ERC és el partit que disposa de més alcaldies a les Terres de l’Ebre, trencant així les majories comarcals de CiU i PP.

Salvadó ha manifestat que "apostem per un COPATE que pugui ser un instrument eficaç per implementar les polítiques ambientals de les Terres de l’Ebre, un organisme amb valor afegit i de consens". És per això a l’hora de conformar la presidència i les cinc vicepresidències del COPATE Esquerra var intentar recollir la representativitat institucional que hi ha al territori oferint al PSC i a Convergència la seva incorporació. Així segons Salvadó, durant les negociacions tant el PSC com Convergència acceptaven que la presidència del COPATE recaigués en Francesc Gas. Els republicans van oferir al PSC dues vicepresidències; la de l’àrea salubritat per l’alcalde Sant Jaume d’Enveja, i la de residus pel del Mas de Barberans; i dues vicepresidències més per a CiU; l’àrea d’entorn natural que fins ara desenvolupava Joan Josep Malràs, i la d’assistència tècnica que ja dirigia Lluís Soler. Per Esquerra quedava la vicepresidència de l’àrea de la Reserva de la Biosfera i la presidència del COPATE. El PSC va acceptar l’oferta i Convergència la va rebutjar, per la qual cosa les àrees d’entorn natural i assistència tècnica ara seran dirigides per Esquerra.

Davant d’aquests fets, el president republicà s’ha mostrat sorprès de que els representants de Convergència afirmessin que se‘ls havia exclòs del COPATE. Segons Salvadó "això no és cert". "En tot moment hi hagut una oferta en ferm i la voluntat continuada de que Convergència entri a forma part del govern del Consorci", ha afegit. Com a mostra Salvadó ha repetit en públic l’oferta de les dues vicepresidències a Convergència afegint que "tenim les portes obertes perquè pugui tornar a entrar quan vulgui al COPATE, i treballarem per aconseguir-ho".

Francesc Gas, vicepresident de la Federació d’Esquerra, i nou president del COPATE, ha recordat que la principal discrepància amb CiU va ser que Esquerra no volia que el COPATE tingués una representativitat directa dels partits polítics sinó que fos una representativitat individual de cadascun dels ajuntaments que són els qui delegaven la gestió de les seves àrees i recursos al COPATE. Fet que segons Gas ara el senyor Masdeu de Convergència ho explica a l’inrevés. Pel que fa a l’emplaçament fet per Convergència per tal que Esquerra presenti una proposta de ponderació de la representativitat dels ajuntaments al COPATE, Gas ha recordat que ja la van presentar l’anterior mandat proposant que els ajuntaments tinguessin veu i vot directe mitjançant una escala ponderada en relació al número d’habitants que tenia cada municipi. Proposta que, segons ERC, Convergència no va voler debatre.

Per Gas, "l’únic interès que tenim es fer una gestió integral ambiental de tot el territori donant-li la mateixa importància per igual a totes les àrees del COPATE, i per tant Esquerra no estem d’acord en que es considerin unes més importants que unes altres". Com a novetat, Gas ha destacat que "en l’elecció de les cinc vicepresidències estaran representades les quatre comarques de l’Ebre i cap en quedarà exclosa". Per acabar, el republicà ha reconegut que "treballarem per incorporar nous membres al COPATE i des del consens intentarem tornar a plantejar que tots els ajuntaments tinguin una representació ponderada directa amb veu i vot a la Junta General". / Imatge ERC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta